ଓଡ଼ିଆ ରସଗୋଲା
ଓଡ଼ିଆ ରସଗୋଲା ପକାଇବା ପ୍ରଣାଳୀ
🧺 ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ:
ଦୁଧ – ୧ ଲିଟର
ଲେମନ ରସ / ଭିନେଗାର – ୨ ଟେବଲସ୍ପୁନ (ଦୁଧ କାଟିବା ପାଇଁ)ପାଣି – ୩ କପ
ଚିନି – ୧ କପ
ଗୁଲାବ ଜଳ / ଏଲାଚି ଗୁଣ୍ଡ – ଅଲ୍ପ ପରିମାଣରେ (ସୁଗନ୍ଧ ପାଇଁ)
🥣 ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରକ୍ରିୟା:
① ଛେନା ପ୍ରସ୍ତୁତି:
-
ଦୁଧ ଗରମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଫୁଟିଲେ ଲେମନ ରସ / ଭିନେଗାର ଯୋଗ କରନ୍ତୁ।
-
ଦୁଧ କାଟିଗଲେ ଗ୍ୟାସ ଅଫ୍ କରନ୍ତୁ।
-
ଏକ ସାଫ କପଡ଼ାରେ ଛାଣି ଥଣ୍ଡା ପାଣିରେ ଧୋଇ ତିତାସ୍ପର୍ଶ ହଟାନ୍ତୁ।
-
ପାଣି ଚାପି ଦେଇ ଛେନାକୁ ୩୦ ମିନିଟ ରେଷ୍ଟ ଦିଅନ୍ତୁ।
② ଗୋଲା ବନାଇବା:
-
ଛେନାକୁ ହାତରେ ୧୦–୧୫ ମିନିଟ ଭଲଭାବରେ ମସି ମସି ସ୍ମୁଥ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରନ୍ତୁ।
-
ଏବେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗୋଲା ବନାନ୍ତୁ (ଫାଟିବା ନାହିଁ ଭଳି ହେବା ଉଚିତ୍)।
③ ସିରା (ସିରା ପାଣି) ପ୍ରସ୍ତୁତି:
-
ଏକ ଗଭୀର ପାତିଲରେ ୩ କପ ପାଣି ଓ ୧ କପ ଚିନି ଦିଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ଫୁଟାନ୍ତୁ।
-
ଚିନି ପୁରା ଗଲାପରେ ହଳୁକ ଫୁଟିବା ସିରା ତିଆରି ହେଲେ, ତା’ରେ ଛେନା ଗୋଲା ଛାଡନ୍ତୁ।
④ ରସଗୋଲା ସିଜାଇବା:
-
ଢାକି ମଧ୍ୟମ ଆଗୁନରେ ୧୫–୨୦ ମିନିଟ ସିଜାନ୍ତୁ।
-
ଗୋଲା ଫୁଲିଲେ ଗ୍ୟାସ ଅଫ୍ କରନ୍ତୁ।
-
ଥଣ୍ଡା ହେଲେ ଗୁଲାବ ଜଳ / ଏଲାଚି ଗୁଣ୍ଡ ଦିଅନ୍ତୁ।
🍽️ ପରିବେଶନ:
ଏବେ ଆପଣଙ୍କ ଓଡ଼ିଆ ରସଗୋଲା ପ୍ରସ୍ତୁତ!
ଠଣ୍ଡା ହେଲେ ଭୋଗ କିମ୍ବା ମିଠା ଭାବରେ ପରିବେଶନ କରନ୍ତୁ।

No comments